ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΜΟ

[ΚΟΣΜΟΣ][twocolumns]

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΣΚΛΗΡΟΙ ΔΙΣΚΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΤΑΘΕΡΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ

Γιατί οι σκληροί δίσκοι δεν έχουν σταθερή ταχύτητα

Η ταχύτητα που διαβάζει ο σκληρός δίσκος δεν είναι σταθερή, μάλιστα μπορεί να μεταβάλλεται κατά 99%.
Εφόσον ο σκληρός δίσκος περιστρέφεται με σταθερή ταχύτητα, πχ με 5400 ή 7200 στροφές το λεπτό, η ταχύτητα ανάγνωσης και εγγραφής αρχείων θα έπρεπε να είναι σταθερή. Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι που δεν είναι:

Σπασμένα αρχεία

Πιο γνωστό ως κατακερματισμός ( defrag , κακή Ελληνική μετάφραση ), είναι όταν ένα αρχείο έχει σπάσει σε τμήματα και το κάθε τμήμα βρίσκεται σε άλλο σημείο του δίσκου.
Όταν θέλεις να γράψεις ένα αρχείο 600Mb ο σκληρός σου δίσκος μπορεί να διαθέτει δύο ελεύθερα σημεία των 300Mb, οπότε το αρχείο θα σπάει στα 2.

Εννοείται ότι τα Windows μπορούν να χειριστούν αυτή την κατάσταση. Όμως, για να διαβαστεί ένα αρχείο, απαιτείται η κίνηση της κεφαλής του δίσκου από το ένα σημείο στο άλλο, άρα όσο πιο σπασμένο είναι το αρχείο τόσο μεγαλύτερη καθυστέρηση στο να διαβαστεί. Αυτός είναι ο λόγος που χρειάζεται που και που να κάνεις defrag στους δίσκους σου.

Φυσική θέση πάνω στο δίσκο

Κάθε δίσκος αποτελείται από κάποια στρογγυλά δισκάκια (εξού και το όνομα) στα οποία γράφονται τα δεδομένα, σαν τους δίσκους του πικάπ.
Όσο πιο κοντά στο κέντρο του δίσκου είναι ένα αρχείο, τόσο πιο γρήγορα μπορεί να βρεθεί αλλά θα διαβαστεί με μικρή ταχύτητα, επίσης τα αρχεία που βρίσκονται στην εξωτερική πλευρά αυτού του δίσκου, διαβάζονται με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα αλλά αναζητούνται δυσκολότερα.

Κρυπτογράφηση

Στους σκληρούς δίσκους με ενεργοποιημένη κρυπτογράφηση, κάθε αρχείο χρειάζεται αποκρυπτογράφηση, διαδικασία που είναι χρονοβόρα.

Μικρά και μεγάλα αρχεία

Ο δίσκος αργεί πολύ όταν “φτιάχνει” ένα αρχείο και όχι τόσο όταν του ορίζει τα δεδομένα που θα έχει. Δηλαδή το όνομα και σε ποιον φάκελο θα βρίσκεται παίρνει αρκετό χρόνο. Γιαυτό το λόγο, αν έχω 2 ομάδες αρχείων με συνολικό μέγεθος ίδιο αλλά στην μία είναι πολλά μικρά αρχεία, αυτή η ομάδα θα αντιγραφεί με πολύ μεγάλη καθυστέρηση.

Υπολογισμοί στο παρασκήνιο

Την ώρα που κάνω αντιγραφή, μπορεί το antivirus να ψάχνει το κάθε αρχείο για ιούς, το λειτουργικό σύστημα να κάνει τα δικά του (πχ pagination). Σε αυτή την περίπτωση η ταχύτητα του δίσκου μοιράζεται στις επιμέρους διαδικασίες.
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

No comments :

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τους αρμόδιους .

- Το Pousinis BLOG διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρέσει οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Το Pousinis BLOG δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν το Pousinis BLOG.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα του Pousinis BLOG.


ΕΞΥΠΝΕΣ ΣΥΒΟΥΛΕΣ

[TIPS][bsummary]